Swivel_logo

 

DESIGN PROJECT:
SWIVEL – Future patient furniture system 2013/2014

DESIGN PROJECT AT UNIVERSITY
collaboration with North Estonia Medical Centre Foundation

 

 

DESIGN TEAM: We are a multidisciplinary team with backgrounds in industrial design, architecture, mechanical engineering, material science psychology & interior architecture.
1 period: Dyre Vaa, Kristel Laur, Mike Negrello and Matthew McCallum
2 period: Ilke Cakmakoglu, Matthew McCallum, Mihkel-Emil Mikk, Patrick Mallon & Kristel Laur.

BACKGROUND

The following research was made after initial investigations of the patient environment in collaboration with North Estonia Medical Centre Foundation.

We explored the theme of patient dignity within the hospital. This involved broad research on topics such as patient privacy and personal space from a variety of perspectives such as architecture, design, and psychology. This research led to concepts across three scales macro(ward), local(room) and micro(arms reach) with a strong focus on user experience. The final outcome of the project was a full size patient storage cabinet prototype called Swivel.

The innovative design came from from questioning what created a private and personal space for patients and resulted in repositioning the storage cabinet to float at head height instead of next to the bed. This subsequently led to improved functionality of the storage cabinet and empowered users by giving them better access to their belongings as well as a sense of control and privacy.

1A OLYMPUS DIGITAL CAMERA
14.png

 

 

 

 

 

 

SWIVEL_presentation_2014

SWIVEL_poster

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data01/virt26559/domeenid/www.poeet.ee/htdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommenteerimine on suletud